Vad är spelpaus?

Spelpaus – utan spelpaus är ett register för själv-avstängning från spel. Spelpaus är ett intiativ för att minska överdrivet spelande som kan leda till spelmissbruk. Alla spelbolag med en svensk licens berörs utav spelpaus. När man registrerat sig på spelpaus får spelbolagen inte längre skicka direktmarknadsföring om spel till en och man får inte längre spela om pengar under sin spelpaus. Alla licensinnehavare ska vara anslutna till spelpaus. Det är upp till varje spelbolag att kontrollera spelares kunduppgifter mot systemet för att försäkra sig om att inget spel erbjuds till någon under dennes avstängningsperiod. Bryter spelbolaget mot detta kan de förlora sin licens.

Vem kan registrera sig på spelpaus?

Vem som helst kan registrera sig på spelpaus. Har man en förvaltare kan denna registrera en person.

Hur registrerar man sig på spelpaus?

Man går in på https://www.spelpaus.se/ och registrerar sin avstängning. Man fyller i personnummer och avstängningsperiod som man sedan signerar med hjälp av sitt bankid.

Hur lång är pausen?

Man bestämmer själv hur lång spelpaus man vill ha. Det finns fyra olika tidsperioder man kan välja mellan, dessa är:

  • 1 månad
  • 3 månader
  • 6 månader
  • Tills vidare

Tills vidare innebär att man är avstängd i 12 månader. Efter 12 månader får man logga in och avsluta sin spelpaus, gör man inte det fortsätter den. Då anledningen till att man väljer att registrera sig på spelpaus kan variera är det upp till en själv att bestämma tidsperiod.

Vilka spel omfattas av spelpaus?

Spelpaus gäller alla licenserade spelbolag i Sverige som bedriver registrerade spel. Det menas spel som registreras på ens personnummer, alltså inte exempelvis skraplotter. Casino, bingo, vadhållning, trav och liknande spel omfattas. Avstängningen gäller även på spelombud.

Kan man avbryta en spelpaus?

Nej. Har man signat upp sig på en spelpaus kan man inte avbryta pausen under sin valda period. Spelpaus finns främst för att skydda privatpersoner mot spelmissbruk. Skulle man då kunna häva sin avstängning försvinner själva syftet med spelpaus, då en missbrukare under ett svagt ögonblick kommer vilja avbryta avstängningen för att spela igen. Med hjälp av spelpaus stoppas man från att spela på spel som har en svensk spellicens under en viss period för att komma ifrån spelandet.

När bör man fundera på registrering på spelpaus?

Det finns många olika anledningar till att registrera sig på spelpaus. Börjar man få ett ohälsosamt förhållande till spel och inte känner att man kan kontrollera sina spelimpulser bör man definitivt ta en spelpaus. Vanliga varningstecken på spelproblematik kan vara:

  • Tankarna är konstant på spel.
  • Insatsen blir allt högre för att uppnå en viss spänningseffekt.
  • Man har svårigheter i att begränsa eller sluta spela.
  • Man upplever sig rastlös och irriterad när man försöker begränsa sitt spelande.
  • Man spelar för att undvika verkligheten. Spelet blir en distraktion från nedstämdhet, ångest och skuldkänslor.
  • Man försöker vinna tillbaka pengar som förlorats på spel.
  • Man ljuger för sin omgivning om sitt spelande och omfattnVinna pengaringen av detta.
  • Man sätter spelet framför viktiga relationer och jobb.
  • Man förlorar mycket pengar och går till andra för att få hjälp med finanserna alternativt för att dessa ska betala för ens spelande.

Misstänker du att du lider av ett spelmissbruk är det viktigt att söka hjälp. Ta kontakt med stödlinjen för att få någon att prata med. Spelpaus är ett första steg ut ur ett ohälsosamt spelande.